Sidor

lördag 21 november 2015

Ojämn avslutning på mäktiga Englandssagan

Stockholm filmfestival 2015
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
Sektion: Special Presentations

THIS IS ENGLAND ´90
Brittisk mini-serie i regi av Shane Meadows
Medverkande: Thomas Thurgoose, Chanel Cresswell, Rosamund Hanson,
Vicky McClure, Joseph Gilgun, Andrew Ellis,
Stephen Graham, Andrew Shim m fl.
Speltid: 295 min
Betyg: AT AT AT

Shane Meadows avslutande del i hans livsverk This is England som speglar hans uppväxt under sent 70 och tidigt 80-tal och sträcker sig ända till 1990. I vinjetten på 90´hör vi The LA´s there she goes och vi ser bilder på Thatcher som tackar för sig och tycker sig lämna över ett bättre Storbritannien än när hon tillträdde (1979-1990) för 11 år sedan. Vi ser bilder på upplopp och bråk och vi ser framförallt en ganska snart fallande stjärna - Paul Gascoigne.

1990 är ju ett betydelsefullt år , vi är inne i ett nytt skede i Europa efter murens fall och England går nu in i en ny era efter "Järnladyn" sorti. Det råder en smula optimism särskilt bland ungdomen. En tid av frihet, en tid av ljusare stunder. Det hörs i musiken som smattrar högt och dansant från Manchester: Happy mondays och Stone Roses. De förändrar en hel generation , höga på extascy. En klubbkultur skapas som så småningom kommer förändra engelsk popmusik och erövra världen.


I mikroperspektivet då vi tittar på karaktärerna i Meadows episka berättelse om uppgång och fall och om gänget som blir en surrogatfamilj, i synnerhet för lille Shaun (Thurgoose), så kan vi notera att han börjar välja sin egen väg. Han drömmer om och bli fotograf men avvisas mer än en gång av högskolor. Men varför ge upp?

Smell har träffat en ny kille och Shaun gråter krokodiltårar....

Han hänger med Gadge (Gary Flowers) och Harv (Michael Socha) som mest röker på och vill helst bara åka iväg på rave fester....

Lol (Vicky Mcclure) och Woody (Joe Gilgun) lever stillsamt familjeliv. Men Lol plågas av traumat från sin fader.... hon har ofta mardrömmar och ångestattacker förekommer.....

Hennes svärföräldrar inkräktar också på friden, och de upprör Woody något enormt, när de vill styra deras liv och planera för hur de borde leva.

Stressen blir inte mindre, när de inser att snart är tiden inne då förre gäng-ledaren Combo (Stephen Graham) släpps fri från sitt fängelsestraff..... Hur ska dem göra? Ska han få bo hos dem?



 This is England ´90 börjar helt genialisk, de två första avsnitten är rent omistliga. Stämningen och sättet Shane Medows målar upp "e-generationen" och deras upptäcker i droger och musik, känns verkligen på "riktigt" och träffar mitt i hjärtat. Karaktärerna är ju älskvärda och det är ju liksom tidigare delar i serien en lustfylld mix av svärta, smärta, allvar, värme, kärlek och humor. Och det känns verkligen som en serie på liv eller död. Varje andetag, varje steg, varje rörelse betyder någonting. Varje scen kan få dig och bära eller brista. Allt blir enormt viktigt, enormt stort och avgörande. Allt känns i kroppen på något sätt. Shauns kompisar vill man själv ha som kompisar.

Men ironiskt nog mattas historien avsevärt och nerven, intensiteten och glöden börjar falna redan i slutet av tredje delen. Och det är ironiskt, för det sker när den stora höjdpunkten är på väg och rullas igång i serien, nämligen när Combo släpps ut från fängelset. Serien får fel fokus när vissa mindre relevanta ämnen får för stor plats (Lol och Woodys giftemål) i jämförelse med andra (Kellys trauma och missbruksbild och Milkys hämndbegär).
Historien hade mycket väl kunna komprimerats en aning och vissa saker hade man helt gärna kunna utelämnat. Men This is England blir ju aldrig dåligt eller helt ointressant, det finns ju nämligen för mycket som är så bra , och särskilt för undertecknad som är obotlig anglofil. Musiken, de tegelprydda miljöerna, dialekterna och så vidare.


Shane Meadows har som ingen annan målat upp Englands samtidshistoria och vävt in som ingen annan klass, kön, etnicitet, politik och populärkultur. Ingen annan hade kunna göra det här bättre än honom. Ambitiöst, känslosamt och stundtals vackrare än någonting annat. Men givetvis kan jag inte bli lite mätt och lite hjälplöst besviken när inte hela sagan håller hela vägen. Å andra sidan, vad är det för krav jag ställer?

Avslutningsvis får vi också en förklaring till sagans titel; This is England.... "Det här är England", säger Kelly (Chanel Cresswell, utmärkt rollinsats!) när hon och Gadge stirrar ut mot horisonten och ser dimman hänga tungt över fälten och dem ser fåren beta , och inom kort vet vi att regnet kommer. Regnet kommer. Det är England. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar