Sidor

tisdag 17 november 2015

Sexuell frigörelse i 70-talets Kalifornien

STOCKHOLM FILMFESTIVAL 2015
www.stockholmfilmfestival.se




The Diary of a Teenage Girl
USA, 2015. 110 minuter.

Sektion - Competition (tävlingsfilm)






En av mina favoritdelar av filmfestivalen har alltid varit american independent och när man då korsar den genren med en stor dos 70-tal från Kalifornien så krävs det mycket för att det ska bli fel.
Och det blir inte här utan snarare en underhållande och laid-back story baserad på den självbiografiska serieromanen med samma namn som filmen av Phoebe Gloecker. Regidebutanten Marielle Heller lyckas skapa en färgstark, ärlig (och för en del kanske t om provocerande), och uppfriskande rolig berättelse om den 15-åriga aspirerande konstnären Minnies sexuella uppvaknande i jakten på sin egen identitet år 1976 i San Francisco.
Affären hon inleder med sin mammas nya pojkvän (Alexander Skarsgård) blir mest av en slump då han står för den starka manliga närvaron och detta blir ju förstås en prekär situation för alla inblandade.
Tidskänslan, med allt vad det innebär med miljöer, kläder, musik, är mycket övertygande och en fest för ögat och öronen, men det är själva resan för Minnie som ligger i fokus och gör filmen så pass sevärd och stark. Bel Powley (Minnie) är ett fynd, Skarsgård gör en helt ok insats, liksom Kristen Wiig som tidigare gjort mera drama-roller (Skeleton Twins, The Martian för att nämna några) med bravur.
De instoppade tecknade inslagen är roliga och för mig att tänka på t ex American Splendor där Paul Giamatti spelade serietecknaren Harvey Pekar, och även Robert Crumbs serier kommer upp i tankarna när man ser filmen och Minnies teckningar.

En mycket sevärd drama-komedi som som redan gett eko på olika festivaler världen runt och som mycket väl kan vinna Bronshästen när festivalen avslutas på söndag.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar