Sidor

måndag 16 november 2015

Stockholm Filmfestival 2015
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
Sektion: Latin visions

TO MY BELOVED brasiliansk film i regi av Aly Muritiba
Medverkande:
Speltid: 123 min
Betyg: AT AT

Fotografen Fernando sörjer sin maka, Anas bortgång. Han lever ihop med parets son Daniel. Han doftar på hennes kläder, samlar ihop hennes saker. Livet måste gå vidare, säger flera till honom. Och det är väl vad han också vill och hoppas på.
En dag upptäcker han  dock videokassetter i större antal samlade vid Anas arbetsplats. Fernando märker ganska snart att hans före detta hustru hade en älskare. Han väljer att söka upp hennes älskare och möta honom....
Idén och frågorna som filmmakaren Muritiba ställer är relevanta: hur väl känner man sin käresta? vem var hon om hon inte var den jag trodde hon var? Och vad händer när en man söker upp sin hustrus älskare? Vad händer i honom? Vad sker i mötet?
Det är en film som har en god start, det stilla och långsamma tempot tjänar filmen på för och bygga upp en känsla av obehag, otrygghet och ovisshet. Dessvärre håller inte hela filmen ut, den blir något enformig och ganska meningslös mot slutet, och med facit i hand är det här en film mer intressant på pappret än i praktiken. Utförandet eller framförandet har svårt och fängsla oss hela vägen , kanske också för att Fernando inte känns särskilt intressant som karaktär. Och det hela blir tämligen överdrivet bisarrt, i nästan 1 timme pratar han med sin forne rival, men nästan ingenting om hur dem "känner" varandra och vad som hänt hans hustru och framförallt honom själv.
I Almodovars händer hade kanske den här filmen blivit mer lyckosam och livfull. Saknar finess och en större beröring, jag suckar mest över hur mycket cigaretter Fernando måste röka..... TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar