Sidor

fredag 20 november 2015

Mästerlig Carol!

STOCKHOLM INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2015


CAROL
Amerikanskt drama, 2015
Sektion/ Open Zone



Todd Haynes har gjort mycket bra filmer, som t ex Far from heaven (2002) och I'm not there (2007, där bland andra Cate Blanchett, som även är med i Carol, porträtterade en artist som väldigt mycket liknade Bob Dylan). Han gjorde sedan den utmärkta tv-serien Mildred Pierce med Kate Winslet i huvudrollen, den kom 2011, därefter dröjde det tills nu, 2015, innan han åter presenterar en spelfilm och vilken film sedan!

Haynes namn i sig plus Cate Blanchett i ena huvudrollen och att storyn baseras på en kultförklarad roman av Patricia Highsmith (The price of salt, 1962) skapade förväntningar på denna romantiska historia som utspelas under de första åren på 50-talet i New York. Och direkt efter filmen, när eftertexterna rullar, eller egentligen innan filmen är slut, står det klart att förväntningarna inte bara infrias. De överträffas!



Carol är ett mästerverk, en fullödig film där allt känns och är perfekt. Haynes har gjort ett stilistiskt, klockrent romantiskt drama som är både svalt, distanserat, varmt och engagerande.
Ensamhet och längtan ligger i fokus när två kvinnor från olika samhällsklasser finner varandra och bryter konventionerna som gällde då. Precis som i mästerliga Far from heaven låter Haynes kontroversiella teman, som vit kvinna möter svart man, eller lesbisk kärlek, som i Carol, bilda fond till slösande rika och krämigt flödande melodramer.

Den exakta regin, detaljerna i miljöerna, kläderna, den perfekta musiken som hela tiden ramar in storyn och karaktärerna, det sanslöst snygga och idealiska fotot (filmen spelades in med en 16mm kamera vilket ger filmens utseende en vacker, nostalgisk air) bildar tillsammans en fullkomlig symfoni av perfektion som man aldrig vill ska ta slut.

Cate Blanchett och Rooney Mara, den äldre, mycket mer erfarna (både med män och kvinnor) och den yngre, oskuldsfulla men modiga, är helt makalösa och då det inte är så oväntat från Blanchetts håll så är det desto mer otippat att Mara, som nog de flesta känner igen från den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor, skulle kunna lyfta mot sådana höjder.



Det var längesedan jag såg en kärleksfilm där de två huvudrollsinnehavarna var så innerliga och så äkta och närvarande som dessa två skådespelerskor. Och så modiga.
Carol, en njutning från start till mål, en film som aldrig riktigt tar de riktningar som man kanske tror, men som hela tiden går från klarhet till klarhet och övertygar till hundra procent.

Som ni förstår är jag förtjust i den här filmen. Och tro mig, Carol kommer slå ner som en bomb på biomarknaden här, precis som den redan gjort utomlands. På årets Cannes-festival vann Mara priset för bästa kvinnliga huvudroll, och Haynes tog hem utmärkelsen Bästa regi.

Carol svensk biopremiär 25 december.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar