Sidor

lördag 21 november 2015

Magnifik fransk thriller av bästa märke!

Stockholm filmfestival 2015
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
Sektion: The Stockholm XXVI Competition

MARYLAND fransk-belgisk film i regi av Alice Winocour
Medverkande: Mattias Schoneart, Diane Kruger, Paul Harny,
Zaid ErroguiDemonsant m fl.
Speltid: 101 min
Betyg: AT AT AT AT AT


Den f d krigssoldaten Vincent (Sconeart från Rust and bone) blir livvakt åt Jessie (Kruger från Inglorious basterds), en hustru till en libanesisk affärsman. Men ganska snart anar Vincent obehag.  Han hör för mycket, tar till sig information som han inte borde veta eller känna till om. Han har svårt och sova om nätterna. Och hela tiden känner han ångest. Det är som kriget han kommer hem ifrån aldrig har tagit slut....
För honom är det alltid ett krig som måste bekämpas.



Han blir så småningom ensam med Jessie och hennes son. Vincent får känslor för dem men samtidigt väcks hans paranoia än mer. Vad finns det verkliga hotet från inkräktare någonstans? Och vad är det som bara rör sig i hans fantasi och huvud? För varje dag som går blir gränserna mer och mer grumliga....


Mattias Sconeart spelade i oförglömliga Rust and bone, en tidigare festivalfavorit för några år sedan. Han visar ännu en gång att han är på väg och bli Frankrikes nya manliga stjärna. I Maryland är han strålande från allra första stund till den sista. I det psykologiska spelet, i den maniska kampen övertygar han verkligen. Han kliar sig över huvudet, hans påsar under ögonen blir bara större och han kämpar mot trötthet och skräck-slagenhet. Han känns mänsklig på något sätt, och det är ganska stort när vi ser en scen med honom och Diane Kruger, när de sitter framför tv:n en kväll. De är positionerade i varsin fåtölj.Hon får honom plötsligt och le och skratta. Det blir tämligen speciellt, eftersom livvakten har i stort i hela filmen bara varit bekymrad och sammanbiten. Kruger talar om ett liv i Kanada, och att hon tror han skulle gilla det. "Du ser ut och kunna uppskatta det. Det finns mycket skogar där, Du skulle kunna jaga björnar där borta". På tv:n spelar PSG match. Och de sitter där i varsin fåtölj och han ler för ett ögonblick. Och hon får honom till och bli en annan människa. En människa med ett annat utseende, ett annat jag, med andra känslor.


Diane Kruger är också mycket bra, hon är ju så vacker och det finns en sorts glamour över henne, som jag bara ser i Naomi Watts. Hon är född till och bli stjärna, det går dock inte över hennes aktris ambitioner. Kruger syns bara i större delen av filmen , i exotiska klänningar och hon tar hand om sin son. Med tiden lär vi känna henne, hon är tyska och hon lever i en ganska märklig och komplicerad värld. Hon märker att hennes livvakt mår inte särskilt bra. Vem är han? Och vad är det för fel på honom?


Maryland visades i Cannes tidigare i år.  Filmens regissör och manusförfattare Alice Winocour
gör "arga leken" med Kruger och Schoneart. 

Maryland är bland de bättre thrillers jag sett på mycket länge. Tät, välskriven, isande och explosiv spänning och ganska otäck på sina håll. En del vill ju blanda in Hitchcock , jag vet inte riktigt om det är relevant här. Det jag dock vet är att jag kommer se om Maryland (Disorder som den även kallas). Instämmer i programbeskrivningen, Maryland är fullkomligt befriad från amerikanska klichéer om vi jämför med föregångare i genren. Den elektroniska och tecnho-färgade musiken förstärker också och bekräftar vad som sker i huvudpersonens huvud: Kaos (som han också bär en tatuering av på ena underarmen)....

Det finns scener jag aldrig glömmer ifrån den här filmen. En av attackscenerna , då  Vincent är rejält under svårigheter. Det är skickligt gjort, för allt kommer överraskande. Och man kan riktiga känna smärtan och nästan känna rädslan tränga sig in. Överlevnadsinstinkten gör sig gällande och det känns verkligen. Det är omstörtande, berörande och film blir större än livet.

Det finns även en bilscen som jag tror det kommer talas om, allt är väldigt skickligt framfört, från berättartekniskt synvinkel till skådespelarnas kemi och samspel.
Och slutet kanske vissa av oss kommer fundera kring. Vad var det som egentligen hände? Fantasi, en önskan eller - realitet? Vem vet?
TA      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar