Sidor

lördag 14 november 2015

Briljant dokumentär om bortglömd minoritet

Stockholm filmfestival 2015
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
Sektion: Stockholm Documentary Competition

THE SEVENTH FIRE amerikansk dokumentär i regi av Jack Pettibone Riccobono
Medverkande: Robert Duane Brown, Kevin Fineday jr m fl.
Speltid: 78 min
Betyg: AT AT AT AT AT

På Stockholms 26:e filmfestival (13/11 Biograf Klara) presenterar producenten Shane Omar Slattery Quintanilla  filmen The Seventh fire som han också skrivit och filmat ihop med Jack Pettibone Riccobono. Han säger att filmens karaktärer härstammar från en minoritet, en ursprungsbefolkning i Amerika som är fullständigt bortglömd och lever i total medieskugga. Och man undrar ju varför.

Slattery Quintanilla berättar sedan efter filmvisningen för undertecknad att filmen tog 2 år och färdigställa. Terence Malick visade tidigt intresse för projektet, vilket var stort för filmteamet som beundrar regissörens alster, högt.

Malick är ju en vän av historia och bryr sig i synnerhet om ursprungsminoriteter. Quintanilla frågar mig om jag sett Malicks film The New World (2005).

Seventh fire känns ända in i benmärgen. Det är en film du redan vid förtexterna vet att du  kommer älska och drunkna i. En film som får dig och fullkomligt tappa andan.

Det är något med stämningen, det där poetiska fotot och bilderna som bara sveper förbi en. Långsamt, drömskt och det är bilder på molnen, på fallande snöflingor och regn och åska. Det känns på riktigt. Det är mäktigt. Naturens lag. Och att inte att förglömma Nicholas Britells sparsmakade filmmusik!


Det är historien , den unika berättelsen om Rob, en gäng-ledare och tillika erfaren knarklangare som bor i ghettot Pine Point, i närheten av Minnesota. Han far ut och in genom fängelset. Han försöker börja om, börja leva ett vanligt "svensson-liv" med barn och kvinna. Men gång på gång sitter han åter bakom lås och galler. Han skriver noveller, och han har bland annat skrivit en som heter Breaking tradition (Bryta traditionen). Han förklarar att traditioner är rutiner, upprepningar av något man gör. Dricker öl eller liknande. Kultur är tradition. Det är till exempel ett gemensamt språk som ett visst folk talar. Han är inte längre i fas med sina ursprungsrötter. Han bär inga dräkter. I filmen ser vi just hur ceremonier firas för och hedra det förförgångna. Ursprungskulturen. Men Rob och hans generationskamrater och även dem yngre har fallit in i en annan kultur , en drogkultur. Kan han finna sig fri ifrån den? Kan han bryta mönstret/kulturen? Slå sig fri från det destruktiva levernet? Hans flickvän väntar barn. Men han kommer inte se barnet på 2 1/2 år....


Samtidigt fungerar Rob som idol för Kevin, 17 år. Ynglingen säger sig ha debatterat med sig själv. Han drömmer om och bli en känd droglangare. Det är inte bara en gång vi ser bilder av Al Pacino i Scarface (1983), om man säger sig. Men Kevin har som sagt debatterat med sig själv. Han vill även ha ett vanligt jobb och kunna göra "normala saker". Så vad blir det för ynglingen? Väljer han och gå vidare i Robs dystra fotspår eller väljer han och försöka ta hjälp av andra som kommit bort ifrån knarket?

Natalie Portman har varit med och producerat The Seventh fire. Hon känner Slattery Quintanilla sedan långt tillbaka. Rob i filmen reser med på festivaler och lanserar filmen , "he´s a perfect representant for the film" , säger  Slattery Quintanilla (SQ). Dessvärre hade Rob ingen möjlighet och närvara under Stockholms filmfestival.


 Det är en väldigt ärlig film. Vi kommer ju verkligen nära karaktärerna. Hur blev det möjligt? 

SQ: Vi hade tur som träffade Rob. Han bjöd in oss och gav oss tillgång till dem andra i filmen. Vi följde dem länge och vi filmade dem mycket. Och vi fick mycket råmaterial med oss, och  som vi fick klippa ner. När man filmar så här , vet man ju aldrig vad som ska hända. Antar att vi haft tur.


The Seventh fire förtjänar storpublik. Det är en briljant, slagkraftig, förträfflig dokumentär som är rå, mörk men ändå inspirerande, uppriktig och upplyftande. Dess bildspråk är i klass med Malicks främsta alster (Tree of life) och det är en berättelse som säger något om Livet och om att vara människa , och som verkligen ställer frågan på sin spets: Kan Människan ändra sig?
Betvivlar verkligen om vi kommer se något mer angeläget i dokumentärs-väg än säg The Seventh fire. Du bör och vill inte missa den! TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar