Sidor

söndag 22 november 2015

Praktfulla egendomligheter i Lanthimos värld

Stockholm filmfestival 2015
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
Sektion: Special Presentations

THE LOBSTER irländsk,brittisk,grekisk-fransk film i regi av
Yorgos Lanthimos.
Medverkande: Colin farrell, Léa Seydoux, Rachel Weisz, John C
Reilly, Ben Whishaw, Ashley Jensen, Ariane Labed m fl.
Speltid: 118 min
Betyg: AT AT AT AT

Grekiske regissören Yorgos Lanthimos (Dogtooth) har gjort sig känd redan som en av världens mest egensinniga filmmakare, och hans första engelskspråkiga produktion, The Lobster, befäster hans rykte. I The Lobster möter vi nyblivna singlar som tvingas checka in på ett hotell. På hotellet har dem 45 dagar på sig och hitta en partner, om inte, så tvingas de välja och bli ett djur....

Har inte sett något liknande förut, det är en slags samhällssatir över dagens dejting-värld och starka normer om en värld där allt premieras tvåsamhet. Ensamheten är något fult och något vi räds för. Ingen vill var ensam och rädslan för att bli ensam är större än någonsin. Utan din "andra hälft" riskerar du leva kvar endast med djuriska drifter och du får ett primitivt leverne.


Det här är en fantastiskt originell , fascinerande abstrakt och spretig historia som är kreativt underfyndig och intellektuellt utmanade och stimulerande för fantasin. Lanthimos verkar ha hittat ett slags kreativt zenit i samband med den här filmen. Till en början bjuder han på en extremt underhållande och lekfull film med mycket svart humor och absurditeter. Det växer sedan till en ganska makaber, mörk och dyster fabel där obehagligheter staplas på rad. Det är oförutsägbart och ju länge berättelsen rullar desto mer komplicerad blir den.

Det är som vi växlar mellan tre olika världar, eller tre olika delar i hierarkiska världar: vi har dels hotellet som är det sämsta tänkbara. På hotellet är människan en slav i ett system, ett regelverk , där du inte får tänka själv eller vara kritisk.

Du rutas in i en institution och styrs in i koder som du skall följa, hur du ska vara som man , kvinna och hur ni ska vara som par. Men här finns inga känslor, och här finns ingen mänsklighet. Det är mekaniskt, det är maskinellt, det är kallt och hjärtlöst.

Sedan har vi den andra världen, skogen. I skogen jagar hotellmänniskorna "skogs-bor". För varje fångst får hotellmänniskorna extra dagar/liv på hotellet, innan dem tvingas själva flytta ut i skogen. Men i skogen råder det en viss frihet och här är du inte lika strängt hållen som på hotellet. Här finns dock en ledare som uppmanar till "det kärlekslösa". Konversationer är tillåtna , men inget samlag, ingen kärlek, inget flirtande. I skogen kan du avancera till det bättre, det bästa, den utopiska kulturen i staden. I staden ler dem mot dig , du är uppklädd och i bästa fall håller din käresta i handen. Men för hur länge?

Som sagt , har inte sett något liknade , det är en ytterst märklig film, men den kommer leva kvar länge i mina sinnen. Det finns så oerhört mycket bottnar, referenser (Bibeln etc.) i filmen. Bara en sådan sak som en av karaktärerna väljer och se Stand by me (1986) under sin sista kväll som singel (människa) på hotellet. Och tro mig, The lobster, vill du se om, för och förstå den och för och se nya infallsvinklar och budskap i historien. Men jag förstår att The Lobster är knappast en film för alla. TA

1 kommentar: