Sidor

lördag 26 mars 2016


Det går och klanka ner på SVT och beklaga över dess utveckling (Antalet Reality-såpor och krystade humorprogram). Men det går också utmärkt att hylla kanalen och lyfta fram
en del oväntade och omistliga program (Kulturnyheterna, Babel, Hitlåtens historia, Retro, Liv & Horace, Kobra etc.,). Den senaste i raden heter Svenska tv-historier. I första avsnittet berättas historien bakom Ulf Malmros kultförklarade tv-serie från 90-talet , Rapport till himmelen (1994). http://www.svtplay.se/video/7345868/svenska-tv-historier/svenska-tv-historier-sasong-3-avsnitt-1

Även om jag själv aldrig haft något större förhållande till serien, så har det varit och är fortfarande svårt och undgå mina generationskamraters fascination och vurm för dess innehåll.

Ulf Malmros säger att han ville göra något annat än vad som var på modet i svenska serier just då. Det var 90-tal och det satsades mest på realism. Grått och allvarligt. Malmros ville göra något annat. Han ville göra något med "extra av allt" och med mycket färg och fantasi. Motsatsen helt enkelt till det som kännetecknande dåtidens svensk TV (Svenska hjärtan).
Inspirerad av Spielberg och andra amerikaner skapade Malmros en alldeles unik och egendomlig svensk serie. Drömsk, fantasieggande och mystisk. Malmros berättar att på 90-talet jämfört med idag fanns det en helt annan tidsgenerositet gällande film och teve-produktion. Samtidigt var produktionen oerhört tidskrävande inte minst när det gäller och göra effekterna. På 90-talet fick man finna hjälp med effekter , utomlands, säger filmregissören.

Tidningarna ville då jämföra Rapport till himmelen med David Lynchs Twin Peaks (1990-1991). Jämförelsen tar skådespelaren Johan Widerberg bestämt avstånd ifrån. Och det lustiga är hur så kallade svenska medier, för inte alls så länge sedan, jämförde en annan  svensk  serie (Jordskott) med just Twin Peaks. Det gamla "spöket" lever kvar. Och vad handlar det om? Brist på referenser , lathet eller grova förenklingar. Så fort en svensk serie är "annorlunda", "avvikande" så skall det tjatas om ett "svenskt Twin Peaks".... Och vad menar man med det egentligen?

Det är ju lite och förringa  Lynchs skapelse samtidigt som att säga att den svenska serien inte står på egna ben. En nedskrivelse , helt enkelt. Vilken nästa svenska serie blir uppmärksammad för att den "är som Twin Peaks"? Det räcker nu, tack.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar