Sidor

onsdag 2 mars 2016

I René Cléments Het sol (1960) ser vi en fransk films stora ikoner, Alan Delon gestalta Tom Ripley (författaren Patricia Highsmiths romankaraktär). Det blir nästan komiskt när man tänker att Matt Demon senare har försökt axla rollen och även John Malkovich. Missförstå mig rätt, amerikanerna är ju goda aktörer, det är inte det. Men dem har knappast Alan Delons "coolness" och eleganta närvaro.

The Talanted Mr Ripey (1999) var en nyinspelning av Het Sol (Plein Soleil) och är kanske den mest kända Tom Ripley filmen av dem alla. För den nyfikne är Het Sol en kvarleva från franska nya vågen och förutom Alan Delons magiska aura genomsyras filmen av gränslöst vackra miljöer i Rom och i södra Italien. Kläderna, tempot och inte minst Nino Rotas tongivande musik skall icke förglömmas!

Sedan förstår jag att flera tittare reagerar på det sävliga tempot och släpp genast logiken, att franska aktörer spelar amerikaner! Det får man leva med.

"Amerikanen" Tom Ripley (Delon) skickas av sin vän Philippes (Maurice Ronet) föräldrar till Italien för och hämta hem honom. De är båda bortskämda playboys och tar livet med "klackspark". Ripley har dock ett ambivalent förhållande till sin vän Philippe. Det gränsar till det homoerotiska. När Philippes flickvän Marge (Marie Laforét) kommer in i bilden , försvåras vänskapen. En kväll blir laddningarna så svåra mellan vännerna. Det slutar i att Ripley dräper sin kamrat och försöker i fortsättningen "låtsas vara honom" och leva hans liv.
Invecklad spänning.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar