Sidor

söndag 20 mars 2016

Drömfabrikens makthavares tankar om filmkritik

Tom Cruise, Don Simpson, Kelly McGillis och Jerry Bruckheimer

Läser med stort nöje Erik Augstin Palms gamla artikel om mötet med producenten Jerry Bruckheimer (Hollywoods guldmakare, s.8-11, Svd Kultur, 19/8 2011). Bruckheimer blev med kompisen Don Simpson ett framgångsrikt producentteam bakom blockbusters som Flashdance (1983), Top Gun (1986) och Snuten i Hollywood 2 (1987).

I mitten av 90-talet avled Simpson efter en överdos. Bruckheimer fortsatte på "egen hand" och succéerna har fortlöpt och gjort honom till en av Drömfabrikens mäktigaste män.

Kritikerna har aldrig gillat hans filmer. Hur ser han själv på kritikerns roll?
Bruckheimer upplever att filmkritikerna ser filmer dem själva inte skulle gå och se, utan blir tvungna till och se.  Och så recenserar dem filmerna. Det är inte rättvist, menar Bruckheimer.

Han får även frågan om filmrecensenterna är överflödiga. Hans svar lyder:  "Olyckligtvis skjuter dom sig själva i foten, genom att hålla människor borta från biograferna, för gissa vad som händer om folk slutar att gå på bio - de förlorar sina jobb eftersom det då inte behövs lika många filmkritiker".

Bruckheimer ser sina produktioner utmärkas av "starka huvudroller och bra design". I artikeln beskrivs han som medietränad och affärsmässig republikan. Palm beskriver hur det vilar något spänt outtalat i intervjusituationen. Och hur han tros avbrytas med intervjun, och reportern tolkar att han har ställt för obekväma frågor mot Drömfabrikens makthavare.
http://www.augustinpalm.se/jerry-bruckheimer
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar