Sidor

tisdag 8 november 2016

Allen puttrar på...







BIO
CAFE SOCIETY
Drama/ komedi, USA 2016
Manus & regi: Woody Allen
Roller: Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Blake Lively, Steve Carell, Parker Posey med flera.
Längd: 1 tim 36 min
Betyg: AT AT AT


Woody Allen är ju alltid aktuell, trots sin skygghet mot media, likt ett urverk, med en film om året, i cirkus 40 år nu. I höst har dessutom hans första tv-serie haft premiär på den senaste aktören inom streaming, Amazon. Crisis in six scenes heter serien och utspelas under 60-talet och har bland andra Miley Cyrus i en av huvudrollerna.


Ett kanske inte helt naturligt val, men Allen har alltid, genom alla åren, överraskat med att blanda in nya, lite oväntade ansikten bland de "vanliga" skådisarna som mer eller mindre återkommer i hans filmer. Här är några skådisar han haft med som man kanske inte direkt förknippar med en Woody Allen-film; Scarlett Johansson, Evan Rachel Wood, Jason Biggs, Hugh Jackman, Madonna för att nämna några. Inte minst brukar han pricka in de yngre förmågorna som är på gång eller gjort sig ett namn i genre-filmer...




Vilket leder mig till hans senaste alster, Café Society, som befolkas av blanda andra Twilight-stjärnan Kristen Stewart och Blake "Gossip Girl" Lively. Båda är aktuella i andra filmer och känns som två av de klarast lysande av dagens yngre kvinnliga stjärnor.

Många gånger som Allen gått tillbaka i tiden har det blivit väldigt lyckat. Radio Days, Kairos röda ros och Midnatt i Paris är några av dem, medan t ex Magic in the moonlight (2014) var mindre lyckad.




Men med 46 filmer under bältet finns det ingen annan regissör, levande eller död, som har gjort så många klassiker och så många filmer som är bättre än det mesta, och när Allen nu slänger in veteranfotografen Vittorio Storaro och också för första gången plåtar digitalt så blir resultatet, i alla fall visuellt sett, enastående. Faktum är att jag nästan baxnar av hur snygg filmen är och hur påkostad den känns, vilket inte är vanligt när det kommer till Woody Allen.


Woody instruerar turturduvorna Eisenberg och Stewart i Central Park, New York.


Inte blir det sämre av att miljön och tidsandan är Bronx och Hollywood på 30-talet. Helt sjukt egentligen, att Allen alltid gör helt klanderfria filmer, detaljer, kläder, miljöer, skådisar, ofta manus också är top notch och då utan att ligga på något stort bolag eller kosta skjortan.

Cafe Society handlar om Bobby som bor i Bronx med sin stora familj men vill till Hollywood där hans morbror är en bigshot och kanske kan skaffa honom jobb, i varje fall är det vad Bobbys mamma hoppas på när hon ringer Phil (Carrell) och säger att hon skickar hans systerson till honom.
På plats blir Bobby kär i Phils sekreterare Vonnie (Stewart) vilket kompliceras en aning av att även Phil har en affär med henne. För övrigt spelas fru Stern av den gamla Twin Peaks-stjärnan Sheryl Lee (Laura Palmer)!




Så småningom dyker även Blake Lively upp som en flamma, om uttrycket ursäktas, och personligen räcker det långt med Allens otroligt slickade, fläckfria regi, tidsandan fångad perfekt, Carrells underbara filmagent, Eisenbergs "en ung Woody-stand-in" och tjejerna Lively och Stewart. Faktum är att just Kristen Stewart är den som stjäl filmen, hon är faktiskt ganska fantastisk.

Men när filmen klingat ut och de underbara miljöerna och de sköna dialogerna tonat bort så blir det inte så mycket kvar... Allen puttrar på som bara han kan, men det känns lite väl bekant och, stundtals ganska tomt, så det är en bit ifrån så makalöst bra och underhållande som han kan... eller i varje fall kunde vara!

Men självklart är det fortfarande mer sevärt än mycket annat på bio just nu.


GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar