Sidor

onsdag 16 november 2016

Ung Rebell


A TASTE OF INK(Compte tes blessures)  fransk film a Morgan Simon
Medverkande: Monia Chokri, Kevin Azaïs, Nathan Willcocks m fl.
Speltid: 80 min
Sektion: Competition
Betyg: AT AT AT AT

Vincent gillar tatueringar och thrash metal musik. Han sjunger i sitt band Seven Days Diary. Och när han inte spelar med bandet , läser han litegrann, eller jobbar i kompisens tatueringsstudio.

Sorgen efter en bortgången moder hänger över honom.

Han har inte råd och flytta hemifrån. I en förort utanför Paris bor han med sin pappa.
Deras relation är inte den bästa.
Och inte blir det lättare när Vincent förälskar sig i faderns nya flickvän och hans nya styvmor Julia (Monia Chokri).

Fransk film har sedan Nya vågen en lång tradition av och skildra människor på ett väldigt mänskligt, empatiskt vis. Fransk film vågar ofta föredömligt ställa obekväma frågor och utmana mer än säg svensk eller gängse Hollywood-filmer.

 Och Morgon Simons långfilmsdebut som tävlar i Stockholm filmfestival , är inte något undantag. Hur är det och vara ung och alternativ i Frankrike i dag? Vad är och vara alternativ? är frågor som den Parisfödde regissören ville undersöka med sin film.

Han är också fascinerad över konstrasterna i Vincents liv; aggressionerna på rockscenen och "det lugna livet hemma i lägenheten". Men så kommer grälen med pappan. Och var är det lugnast egentligen, på scenen eller hemma i köket?
http://variety.com/2016/film/festivals/morgan-simon-a-taste-of-ink-france-san-sebastian-1201867991/

A Taste of ink är en nära, ömsint och personlig film om en ung och vilsen man som skriker ut sin ilska på en scen. Efter konserterna har han ingen röst kvar. Hans vrede och besvikelse får hela tiden näring ifrån en frånvarande fader som aldrig älskat honom....och ett kapitalistiskt system som har kedjat fast honom... På scenen sjunger han : "I´ve lost my head / I´m so afraid / I´ve lost my head / Can someone take me away?"


Kärlekshistorien mellan den 50-åriga kassörskan Julia (som spelas av Monia Chokri från Xavier Dolans Hjärtslag och Laurence anyways) och 24-årige Vincent är oerhört stark och deras glädje över och finnas till och deras attraktion smittar av sig. De delar samma humor, småpratar om ingenting och så står hon där under en av hans konserter. Hon ser hur han uppvaktas av jämnåriga flickor. Men Vincent vilar blicken bara mot Julia. Det slutar i ömsint salsa dans och kyssar av guld....

Morgan Simon nämner filmer som Vild ungdom (1953) och Ung Rebell (1955) i en intervju med Variety. I alla tider har det gjorts filmer med liknande tema, bortkomna ungdomar fyllda av vrede och raseri. Regissören menar, att idag är alla våra värderingar ifrågasatta. Samhället är mer orättvist än på länge. Och vi vet inte vilka som styr längre och vilka eller vem som skall bekämpas.

Vi slåss istället mot oss själva. Den nya generationen är frustrerande på flera nivåer. De söker fadersgestalter och de önskar kärlek, precis som Vincent i filmen. http://variety.com/2016/film/festivals/morgan-simon-a-taste-of-ink-france-san-sebastian-1201867991/

Jag gillar den här filmen , verkligen, och jag skulle gärna se den som värdig vinnare av Årets bronshäst. Man känner enormt för karaktärerna och för oss Frankrike-vänner är det här mumma. Regissören Morgon Simon säger att filmen kom till av "hjärta och mod". Det visar sig räcka väldigt, väldigt långt....TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar