Sidor

söndag 20 november 2016

Dynamiskt om journalistens moral


THE FIXER rumänisk-fransk film av Adrian Sitaru
Medverkande: Sorin Cocis, Andrei Gajzago, Tudor istodor m fl.
Speltid: 102 min
Sektion: Impact
Betyg: AT AT AT AT

Radu är en rumänsk journaliststudent som gör praktik på en fransk nyhetstidning i Paris. Han har ett rykte för att vara en riktig pittbull. En som inte ger sig i första taget, när man väl hittar ett scoop. När en politisk skandal blossar upp som omfattar minderåriga prostituerade, ser Radu en jättechans för sitt ´stora genombrott. Hans kontakter leder honom till Anca, en av flickorna.
Han är beredd och göra vad som helst för och få intervjua henne. Men när Radu väl får klart för sig hur illa ställt det med Anca, börjar han ifrågasätta sina arbetsmetoder, och sin bransch etik och moral....

Har sällan sett en sådan mer dynamisk och realistisk film om journalistens yrke som just denna. Det är nervigt och närvarande. Har svårt och sluta titta på filmen.

Intrigen vänder ut in på våra värderingar. Reportrarna i filmen försöker envist nästla sig in på olika plaster för och intervjua barnen. De säger att de ska ge dem en röst. De säger att deras artikel kan förändra barnens hemska situation. Men en nunna (som har hand om de utsatta flickorna) viker sig inte. Hon säger luttrat , "det har skrivits säkert 100 artiklar om detta ämne. Har barnen fått det bättre?" frågar hon reportrarna.

Det blir nästan absurt och se dem cyniska och kalla medieflocken som jagar "sitt byte". Och är det verkligen rätt? att fånga en sårad själ och "sälja" henne , ännu en gång? Vad är skillnaden mellan hallicken och journalisten? De båda utnyttjar barnen och de låter likadant , när de närmar sig barnen. Orden skiljer dem inte åt , säger flickan Anca.
Det här är en film, ALLA , borde se!
TA

 
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar