Sidor

torsdag 24 november 2016

Ett monster kallar...

BIO
SJU MINUTER EFTER MIDNATT (2016)
Drama/ Fantasy
Premiär 25 november Sverige
Regi: J.A. Bayona
Manus: Patrick Ness efter sin egen roman
Medverkande: Lewis MacDougall, Felicity Jones, Liam Neeson, Sigourney Weaver m fl.
1, 48 min Från 11 år

Betyg: AT AT AT AT


Spanjoren Bayona har sevärda rysaren Barnhemmet (2007) och Tsunami-dramat The Impossible (2012) på sin cv plus några avsnitt av tv-serien Penny Dreadful och ett gäng kortfilmer på spansk mark.
Sju minuter efter midnatt (A monster calls) är hans biljett in i Hollywood och det är en film som kommer öppna en massa dörrar för spanjoren, det är helt klart. 2018 är det planerat att hans uppföljare till senaste Jurassic World-filmen ska ha premiär.
Och filmen, som alltså baseras på en barnbok med samma namn, är en riktig käftsmäll och en tårdrypare av rang.



Pojken Conor (ett fynd i Lewis MacDougall) lever med sin dödsjuka mamma (Felicity Jones, som är makalöst bra här!) och är ensam, mobbad i skolan, har återkommande mardrömmar och tecknar en massa på sin fritid, det enda sättet för honom att få utlopp för sina tankar.
Men så en dag får han oanade krafter i form av hjälp från ett trädmonster som hälsar på och säger att han vill berätta tre sagor för honom i utbyte mot Conors egen berättelse.
Man förstår ju att det handlar om någon slags vägledning från monstrets sida och det är inte förrän i de skälvande slutminutrarna som man får dramats upplösning och svar.

Sigourney Weaver gör en stabil roll som Conors mormor och Neesons röst är perfekt till trädmonstret som funkar alldeles utmärkt mitt i den träffande brittiska socialrealismen som Bayona målar upp på ett bländande sätt.


Sju minuter efter midnatt är ett starkt drama fullt av sorg och elände som går hårt åt tårkanalerna, men här finns även hopp, kärlek och fantasi som tillsammans drabbar ganska ordentligt och jag var rätt så skakig efteråt.

En lyckad mix av fantasy och diskbänksrealism och det är inte varje dag man ser det, och så här känsligt och laddat.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar