Sidor

lördag 19 november 2016

Imponerande och skoningslös Bronshästvinnare


GODLESS bulgarisk-fransk-dansk  film Ralitza Petrova
Medverkande: Irena Inova, Ivan Nalbanov m fl.
Speltid: 99 min
Sektion: Competition
Betyg: AT AT AT AT

Årets Bronshästvinnare för Bästa film under den 27:e Stockholm filmfestivalen,
http://www.stockholmfilmfestival.se/sv
 blev Ralitza Petrovas imponerande långfilmsdebut, Godless. Irena Ivona som spelar huvudrollen i filmen, belönades också för Bästa kvinnliga huvudroll.

Det är en skoningslös, mörk och djupt chockerande film om sjuksköterskan Gana (Inova) i Bulgarien. Hon och pojkvännen tycks vara förlorade i morfin. För och finansiera missbruket stjäl och säljer de Ganas patienters ID-kort.

Gana får oväntat ett nära band med en av sina patienter, Ivan. Ivan är en äldre man som sjunger i kör. Och sakta börjar han uppmuntra henne till och konfrontera sig själv och sina tvivelaktiga värderingar....

Filmen skildrar Bulgarien efter det kommunistiska styret. Petrova blundar inte för de fattiga och de allra utsatta människorna. Ett systemskifte innebär inte att livet blir bättre. Korruptionen lever kvar. Och trots historien i färskt minne präglas samhället av en överhängande inhumanitet. Vad krävs för att människor ska sluta vara likgiltiga för andras lidande? frågar sig Petrova med sin film. Filmens titel är intressant och får sin förklaring mot slutet av historien. Den grundar sig på en anekdot som är värd och begrunda över.


Godless-regissören Ralitza Petrova.
Foto: Katarina Mäkinen (Stockholmfilmfestivalpressbilder)
Vi säger Stort Grattis till Ralitza Petrova och aktrisen Irena Inova! Låt oss nu hoppas på ännu mer bulgarisk film i Sverige, framöver!
TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar